Over de N’Goni

Wat is een N’Goni?

De N’Goni is een prachtig snaarinstrument. Deze Afrikaanse harp vindt zijn oorsprong in West Afrika, en wordt ook de Kamele N’Goni genoemd.

Het klanklichaam van deze Afrikaanse harp bestaat uit een kalebas (een soort pompoen) en is overtrokken met een dierenhuid. Bij Inti Sound heeft een N’Goni 18 snaren, wat een rijk klankenpallet geeft met veel boventonen, omdat alle snaren met elkaar meeresoneren. Dit is uniek want bij andere bouwers telt een N’Goni meestal tussen de 8 en de 12 snaren.

De voorganger van de Kamale N’Goni is de Kora. Deze heeft 21 snaren en is van bouw anders.

Hoe klinkt een N’Goni?

Origineel bespeelt men een N’Goni als een ritmische harp. Sommige modellen klinken vrij scherp met een krassige resonantie. Luthier Robin heeft de bouw geoptimaliseerd waardoor onze N’Goni’s heel melodieuze, warme en open tonen brengen met klanken die lang doorresoneren. Op Inti’s N’Goni’s kan je zowel zacht als heel ritmisch tokkelen.

Bekijk deze voorlopige video en beluister de prachtige klanken van één van onze N’Goni’s. Deze speciale versie heeft een geïntegreerde Sansula (duimpiano) en een drumarea, uitgevonden en handgemaakt door onze bouwer Robin Van den Bergh. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over deze speciale Sansula optie te nemen bij jouw N’Goni.

Hoe bespeel je een N’Goni?

De N’Goni is ontzettend gemakelijk bespeelbaar. Je houdt hem met je beide handen vast, terwijl je de snaren betokkelt met je duimen en wijsvingers. De handpositionering voelt heel natuurlijk aan. Als beginnend speler is het verrassend leuk te ervaren hoe als vanzelf en harmonieus het tokkelen gaat.

Inti Sound N’Goni’s zijn beschikbaar in twee harmonieuze stemmingen. Bij deze favoriete stemmingen klinken alle snaren goed samen, dus het is onmogelijk om een ​​’slechte’ noot te spelen. Er zijn geen lastige toonladders om te leren zoals bij veel andere snaarinstrumenten. De N’Goni is een ideaal instrument om vrij en intuïtief te bespelen.

 

Wat is er zo bijzonder aan Inti Sound N’Goni’s?

De N’Goni’s bij lutherie Inti Sound worden doelgericht gebouwd om heel harmonieus, warm en open te klinken. Wat uiteraard ideaal is voor concerten, soundhealing, meditaties, ligconcerten, sound journeys en yoga sessies. 

N’Goni’s werden oorspronkelijk gebouwd om louter ritmisch te spelen, wat een heel spectrum van de spirit van de N’Goni links laat liggen. Onze 16-snaarse N’Goni’s brengen het beste van beide werelden, en kan je zowel zacht als ritmisch bespelen.

Robin bezielt de N’Goni tijdens het creatieproces bewust, met de unieke verbinding met komende eigenaar als intentie. Het is bijzonder te voelen hoe de spirit van het instrument stap per stap meer indaalt in het bouwproces. Luthier Robin bouwt jouw muzikale bondgenoot voor het leven, om jouw unieke lied in de wereld te zetten. 

Welke mogelijkheden zijn er als ik een custom-made N’Goni wil bestellen?

Luthier Robin vindt het heerlijk om jouw N’Goni instrument helemaal af te stemmen op jouw unieke wensen. Je kiest de stemming, houtsoort, soort huid, grootte van de kalebas en de kleur van de siernagels en de stemsleutels. Er zijn nog extra opties beschikbaar zoals de Sansula en drumarea optie, evenals de uitgegraveerde symbool of krachtdier optie. Scroll verder op deze pagina om alle opties te bekijken.

De brug is op maat gemaakt volgens de grootte van jouw handen en je speelervaring, zodat de snaren een comfortabele afstand hebben voor je speelgemak. Geef je akoestische en esthetische voorkeuren aan ons door, en vertel waarvoor je de N’Goni wilt inzetten en Robin bouwt deze helemaal naar jouw smaak en maat.

In lutherie Inti Sound worden alle N’Goni’s met veel zorg, liefde en bezieling gemaakt.

Lees zeker de getuigenissen hieronder om te horen wat onze klanten zeggen. 

Ontdek hoe je jouw eigen unieke N’Goni kan laten samenstellen bij luthier Inti Sound

“Thank you for your talent, your patience and your service.”

From the moment I saw the creations of luthier Inti Sound on the web, I fell in love with them.

Robin made especially for me this beautiful N’Goni I was dreaming of. I could choose the material and colors, which makes it personal and the contact with him all the way of the creation was also part of the process.

Eventhought I never played on such an instrument, very quickly I started creating beautiful music for the mantra singing I practice.

It is a my new peaceful instrument that brings so much light around it.

Thank you for your talent, your patience and your service.

Nilly Mondrian

Cristal'Artherapie

Voorbeeldfoto’s afgewerkte N’Goni’s

Open chat
Vragen?
Hallo, welkom! Stuur me snel een WhatsAppje.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief